1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z

A

ABS

Het ABS-systeem is geïntegreerd in het remsysteem en voorkomt dat een of meerdere wielen blokkeren en dus slippen bij plotseling of heftig remmen.

A

ADAPTIEVE XENON-KOPLAMPEN

Dit systeem controleert de koplamporiëntatie. Het past de verticale hoek van de koplampen aan het wegdek en de belading aan.  Door het corrigeren van de verticale hoek van de koplampen, vermijdt het systeem het verblinden van tegenliggers en zorgt het voor een optimale verlichting van de weg, zelfs onder omstandigheden van volle belading.

A

AFS

(ADAPTIEF VOORVERLICHTINGSSYSTEEM)

Dit systeem controleert de koplamporiëntatie. Als aanvulling op de "ADAPTIEVE XENON-KOPLAMPEN", oriënteert AFS automatisch het dimlicht in bochten om de weg in de rijrichting van de auto te verlichten, zodat donkere zones worden geëlimineerd.

A

AQUAPLANING

Aquaplaning treedt op wanneer de banden over water op een natte weg 'planeren'. Bij aquaplaning hebben de banden niet langer grip op het asfalt omdat ze hiervan door een laagje water worden opgetild. De richtingscontrole en het remmen worden hierdoor verminderd.

A

ASR

(ANTISLIPREGELING)

Dit systeem is geïntegreerd in het ESC-systeem. Het voorkomt slippende banden op een of beide aangedreven wielen. Ongeacht de snelheid, maakt het gebruik van de regelsystemen van de remmen en de motor om de tractie te optimaliseren, waardoor slippende banden worden voorkomen en de grip wordt hersteld. Het systeem gebruikt de signalen van de ABS-sensoren om de wielrotatiesnelheid te controleren, de mate van slip te berekenen en volledige grip te herstellen. Het systeem maakt gebruik van twee methoden om de slip te beheersen: 

1) Als de aandrijfwielen beide slippen als gevolg van overmatig vermogen dat wordt geleverd (zoals gebeurt tijdens aquaplaning of agressieve acceleratie op grint, sneeuw of ijs), verlaagt het systeem het motorkoppel. 

2) indien daarentegen slechts een wiel slipt (bijv. het wiel aan de binnenkant van een bocht tijdens acceleratie of bij dynamische belastingsvariaties), remt het systeem dit wiel automatisch zonder dat de bestuurder het rempedaal hoeft te gebruiken. 

Het resulterende effect is vergelijkbaar met dat van een zelfblokkerend differentieel.  ASR wordt automatisch geactiveerd telkens wanneer de motor wordt gestart, maar kan eenvoudig worden uitgeschakeld door middel van een schakelaar op het dashboard.

A

AUTOCLOSE

Indien ingeschakeld, vergrendelt dit systeem automatisch de portieren
wanneer het voertuig de snelheid van 20 km/h overschrijdt.

B

Blue&Me

Met Blue&Me kunt u uw mobiele telefoon gebruiken en kunt u terwijl u rijdt gemakkelijk en veilig naar uw favoriete muziek luisteren. Het systeem biedt geavanceerde handsfree-functies. U kunt ermee Bluetooth-enabled mobiele telefoons gebruiken om te bellen en gebeld te worden via de geluidsinstallatie van de auto, de lijst met contacten te raadplegen door deze op het dashboarddisplay door te bladeren en naar SMS-berichten gesproken in een van de 10 talen te luisteren. Via een USB-poort op de tunnel kunt u luisteren naar muziek op een MP3-speler of USB-geheugenstick afgespeeld via de geluidsinstallatie van het voertuig. Er is ook een Blue&Me versie die Blue&Me TomTom navigatie mogelijk maakt. Zie de betreffende secties voor meer informatie over Blue&Me en Blue&Me TomTom.

B

Blue&Me TomTom

Blue&Me TomTom is een draagbaar navigatiesysteem dat met een paar eenvoudige handelingen in uw auto geïnstalleerd en uit uw auto verwijderd kan worden.  Naast alle gebruikelijke Blue&Me-functies* (handsfree, spraakherkenning, SMS-lezer, multimedia speler), kunt u het volgende ermee doen:

 • De afbeeldingen op het navigatiedisplay volgen door naar de via de luidsprekers gesproken instructies te luisteren.
 • Naar een point of interest navigeren of informatie over uw reis verkrijgen.
 •  
 • Een bestemming uit het geheugen oproepen.
 • Bepaalde navigatie-opties uitvoeren met behulp van de bedieningstoetsen op het stuurwiel of spraakopdrachten.

Tot slot, dankzij de integratie van gegevens die door het voertuig worden verstrekt, stelt het GPS u in staat om uw positie te behouden, zelfs bij het ontbreken van een signaal, zoals bijvoorbeeld in tunnels.

B

Bluetooth

Bluetooth is een radiogestuurd draadloos transmissiesysteem dat connectiviteit in een zone van ongeveer 10 meter in gesloten omgevingen biedt. Bluetooth is betrouwbaar, snel (1 Mbit/s), energie-efficiënt en uiterst draagbaar. PC's, mobiele telefoons, palmtops, PDA's en de meeste andere mobiele apparaten kunnen zonder een aansluitkabel gegevens via Bluetooth uitwisselen.  Indien beschikbaar, biedt Bluetooth ook handsfree communicatie en stelt u in staat om persoonlijke apparaten zoals mobiele telefoons en palmtops via het geluidssysteem van uw auto te gebruiken.

C

CRUISE CONTROL

Deze elektronische rijhulp werkt alleen boven de 30 km/h. Hij staat u toe om te rijden op een vooraf ingestelde snelheid op lange, rechte en droge wegen, waar weinig geschakeld hoeft te worden (bijv. snelwegen), zonder dat u uw voet op het gaspedaal hoeft te houden.
Het wordt niet aanbevolen om deze hulp op drukke wegen buiten de stad te gebruiken. Gebruik het systeem niet in de stad.

D

DIESELROETFILTER

(DPF)

Het roetfilter is geïnstalleerd in de uitlaatsystemen van voertuigen met een dieselmotor. Het filter is ingesloten in een unit die de deeltjes geproduceerd door de verbranding van dieselbrandstof opvangt en vasthoudt.

D

DRIVING ADVISOR

Dit systeem maakt gebruik van een videocamera op de voorruit om de lijnen tussen de rijstroken te volgen en de bestuurder een akoestische en visuele of haptische en visuele waarschuwing te geven als het voertuig buiten zijn rijstrook komt. Het systeem verhoogt de veiligheid in geval van afleiding van de bestuurder. Het kan worden ingeschakeld en uitgeschakeld door een knop op het dashboard of door de stuurkolomhendel.
Het systeem werkt alleen onder veilige omstandigheden op gemiddelde tot hoge snelheid, en alleen in geval van manoeuvres die als onvrijwillig worden beschouwd (bijv. veranderingen van rijstrook zonder een richtingaanwijzer te gebruiken of plotselinge stuurbewegingen).
Bij systemen die in staat zijn om een haptische respons te leveren (d.w.z. om koppel op het stuurwiel in tegenovergestelde richting van de verandering van rijstrook toe te passen), kunnen de gevoeligheid en de koppelsterkte ingesteld worden door middel van een menu, en het systeem schakelt automatisch uit als het detecteert dat de bestuurder het stuurwiel niet controleert.

D

DRL

(DAGRIJLICHTEN)

Deze lichten gaan automatisch branden wanneer de motor wordt gestart. Ze verbeteren de rijveiligheid door de passieve zichtbaarheid te verhogen, bijvoorbeeld door uw voertuig beter zichtbaar voor tegenliggers te maken. Ze zijn vooral effectief als de zon laag aan de horizon staat of wordt gereflecteerd door de ramen langs smalle straten in de stad.
Dagrijlichten voldoen aan specifieke Europese wetgeving ingevoerd in 2012.

D

DST

(DYNAMIC STEERING TORQUE)

Dit systeem is geïntegreerd in de ESC- en EPS-systemen. Het past de werking van de elektrische stuurbekrachtiging aan om de rijveiligheid te verhogen. Onder kritische omstandigheden (onderstuur, overstuur, of verschillen in grip bij het remmen) levert het systeem extra koppel aan het stuur om de bestuurder correct te laten sturen.

E

EBD

(ELECTRONIC BRAKE FORCE DISTRIBUTION, ELEKTRONISCHE REMKRACHTVERDELING)

Dit systeem is geïntegreerd in het ESC-systeem. Het maakt gebruik van de signalen van sensoren rond het voertuig om de neiging van de wielen om van de grond komen (bijvoorbeeld tijdens heftige stuurbewegingen om een ​​obstakel te vermijden) te evalueren, en schakelt de remmen in en verlaagt het motorvermogen om de wielen stevig contact met de weg te laten houden.

E

ERM

(Electronic Roll Mitigation)

Dit systeem is geïntegreerd in het ESC-systeem. Het maakt gebruik van de signalen van sensoren rond het voertuig om de neiging van de wielen om van de grond komen (bijvoorbeeld tijdens heftige stuurbewegingen om een ​​obstakel te vermijden) te evalueren, en schakelt de remmen in en verlaagt het motorvermogen om de wielen stevig contact met de weg te laten houden.

E

ESC

(ELEKTRONISCH STABILITEITSREGELSYSTEEM)

Elektronische stabiliteitscontrole verbetert de wegligging en het rijgedrag van het voertuig door elke neiging tot onderstuur of overstuur te corrigeren. Het systeem vergelijkt de baan die het voertuig zou moeten volgen op basis van de stand van het stuurwiel met de baan die het voertuig daadwerkelijk volgt en corrigeert eventuele verschillen door het motorkoppel te verlagen en/of gedifferentieerde remkracht op de wielen toe te passen. Het systeem detecteert eventueel verlies van stabiliteit en brengt het voertuig weer op zijn juiste baan.

F

FIX&GO

Dit is een bandenreparatiekit. Deze herstelt banden zonder verlies van spanning en maakt dat u kunt doorrijden naar een garage waar banden worden gemonteerd. Het afdichtmiddel in de kit is compatibel met alle soorten banden. U kunt de gebruiksaanwijzingen van de Fix & Go kit in uw instructieboekje en op de folder in de kit vinden.

F

FULL AFS

(ADAPTIEF VOORVERLICHTINGSSYSTEEM)

Dit systeem controleert de koplamporiëntatie. Als aanvulling op "ADAPTIVE XENON-KOPLAMPEN" en "AFS", maakt het FULL-AFS-systeem gebruik van speciale functies om een verlichte zone te creëren die op de rijomstandigheden (STADSWEGEN, HOOFDWEGEN, SNELWEGEN, SLECHT WEER) is afgestemd. Het systeem verlicht het gebied vóór de auto op de meest effectieve manier voor de heersende rijomstandigheden.

G

Gecombineerd fijnstof- en actief koolstoffilter voor het interieur

Naast de mechanische filtratie van deeltjes (pollen, fijnstof en andere vaste verontreinigende stoffen), verminderen deze combinatiefilters ook giftige gassen en onaangename geuren door middel van een laag actieve koolstof. Zij bieden dus fysische en chemische filtratie en verbeteren het rijcomfort.

G

GPS

(GLOBAL POSITIONING SYSTEM)

GPS maakt gebruik van de positioneringssignalen van NAVSTAR, een systeem van 24 satellieten (eigendom van de Amerikaanse overheid) die rond de aarde, 12 per halfrond, draaien en voortdurend hun positie in de ruimte, evenals de exacte atoomtijd verzenden. Het GPS-systeem maakt gebruik van de informatie die door deze satellieten in combinatie met gegevens van de ABS-sensoren van het voertuig (die de draaisnelheid van de wielen meten) worden verschaft om te allen tijde de exacte positie van het voertuig vast te stellen. Door permanent de positie van het voertuig te actualiseren, kan het navigatiesysteem u naar uw bestemming leiden met behulp van digitale kaarten die op een cd-rom of SD-kaart worden verstrekt.

H

HBA

(HYDRAULIC BRAKE ASSIST)

Dit systeem is geïntegreerd in het ESC-systeem. Het detecteert noodstops op basis van de snelheid waarmee het rempedaal wordt bediend. Onder noodstopomstandigheden past het systeem direct de maximale remkracht toe, nog voordat de bestuurder het pedaal helemaal heeft ingetrapt.

H

HHC - Hill Holder Control

HSA - Hill Start Assist

Dit systeem is geïntegreerd in het ESC-systeem. Het vergemakkelijkt het starten op hellingen door de auto stil te houden gedurende de 1 of 2 seconden die u nodig hebt om uw voet van het rempedaal naar het gaspedaal te verplaatsen. Wanneer u uw auto stopt, drukt u het koppelings- en het rempedaal tegelijk in. Zodra de auto stilstaat, kunt u veilig uw voet van de rem afnemen, omdat het systeem de remmen gedurende een korte, vooraf bepaalde tijd (meestal 1-2 seconden) ingedrukt houdt. Aan het einde van deze vertraging, worden de remmen losgelaten en zal het voertuig naar achteren glijden, tenzij u uw voet op het rem- of gaspedaal houdt. Om vanaf een helling weg te rijden, schakelt u gewoon de 1e versnelling in en begint u langzaam gas te geven terwijl u de koppeling loslaat. De Hill Holder laat de remmen los zodra de motor voldoende koppel heeft ontwikkeld om het voertuig te verplaatsen.

H

HOOFDAIRBAG

Hoofdairbags bestaan uit gordijnairbags die ondergebracht zijn in de voering aan de zijkant van het dak en die bedekt zijn met sierbekleding. Hoofdairbags beschermen de hoofden van de voorste en achterste inzittenden in geval van een zijdelingse aanrijding.

I

Interieurfilter

Deze filter reinigt de lucht die via de leidingen van de verwarming en de airconditioning in het interieur komt. Het biedt actieve bescherming tegen pollen, sporen, bacteriën, fijnstof en andere schadelijke stoffen.

I

ISOFIX - Bevestigingssysteem voor kinderzitjes

Uw auto is uitgerust met ISOFIX-bevestigingen voor kinderzitjes. Isofix is een nieuwe Europese norm die het monteren van een kinderzitje snel, eenvoudig en veilig maakt.

L

LDW

(LANE DEPARTURE WARNING)

Dit systeem maakt gebruik van een videocamera op de voorruit om de lijnen tussen de rijstroken te volgen en de bestuurder een akoestische en visuele of haptische en visuele waarschuwing te geven als het voertuig buiten zijn rijstrook komt. Het systeem verhoogt de veiligheid in geval van afleiding van de bestuurder. Het kan worden ingeschakeld en uitgeschakeld door een knop op het dashboard of door de stuurkolomhendel.
Het systeem werkt alleen onder veilige omstandigheden op gemiddelde tot hoge snelheid, en alleen in geval van manoeuvres die als onvrijwillig worden beschouwd (bijv. veranderingen van rijstrook zonder een richtingaanwijzer te gebruiken of plotselinge stuurbewegingen).
Bij systemen die in staat zijn om een haptische respons te leveren (d.w.z. om koppel op het stuurwiel in tegenovergestelde richting van de verandering van rijstrook toe te passen), kunnen de gevoeligheid en de koppelsterkte ingesteld worden door middel van een menu, en het systeem schakelt automatisch uit als het detecteert dat de bestuurder het stuurwiel niet controleert.

L

LED-VERLICHTINGSSYSTEEM

LED-verlichtingssystemen maken gebruik van LED-verlichting voor het dim- en het grootlicht.
Het belangrijkste voordeel van de witte LED-koplampen ligt in de kleur of "kleurtemperatuur" van het uitgestraalde licht, die bijna identiek is aan die van het daglicht. LED-verlichting zorgt ervoor dat het menselijk oog de weg en de zijkanten van de weg in hun natuurlijke kleuren kan zien, waardoor veel beter contrast wordt verkregen.
Bovendien is de gemiddelde levensduur van een LED-lichtunit identiek aan die van het voertuig. LED-lampen zijn dus betrouwbaarder en vereisen geen vervanging van lampen.

L

Luchtfilter

De luchtfilter vangt vaste deeltjes uit de lucht op die via de motorinlaat binnenkomt en voorkomt overmatige slijtage van de motor. De luchtfilter en het luchtfilterhuis spelen ook een belangrijke rol in het verminderen van het geluid van de motorluchtinlaat.

M

MECHANICAL BRAKE ASSIST

(REMASSISTENT BIJ NOODSTOP)

Dit systeem herkent een noodstop (op basis van de werksnelheid van het rempedaal) en versnelt de reactie van het remsysteem. Het kan niet uitgeschakeld worden.

M

MISTLAMPEN MET BOCHTVERLICHTING

Deze lampen zijn geïntegreerd in de mistlampen. Ze gaan aan als de dimlichten zijn ingeschakeld, het voertuig met een snelheid van minder dan 40 km/h rijdt, en ofwel als het stuurwiel over een aanzienlijke hoek wordt gedraaid of als de richtingaanwijzers zijn ingeschakeld. Ze verbeteren het zicht 's nachts door het verlichte oppervlak van de weg in de rijrichting van de auto te vergroten.

P

PARKEERSENSOR

De parkeersensoren bevinden zich in de achterbumper en wijzen de bestuurder via een repeterend geluidssignaal op de aanwezigheid van obstakels achter de auto.

R

REGENSENSOR

Deze sensor activeert automatisch de ruitenwissers als het begint te regenen.  Het systeem past ook de wissnelheid aan de intensiteit van de regen aan. Het kan worden ingeschakeld en uitgeschakeld met de stuurkolomhendel. De gevoeligheid van de sensor kan ook worden ingesteld vanuit een menu of met de stuurkolomhendel.

S

SCHEMERSENSOR

Deze sensor schakelt bij slecht licht automatisch op dimlicht over. Het systeem kan worden ingeschakeld en uitgeschakeld met de stuurkolomhendel, en de gevoeligheid van de sensor kan door middel van een menu worden ingesteld.

S

SMART BEAM

Dit systeem maakt gebruik van een videocamera op de voorruit om de lichten van andere voertuigen en stedelijke gebieden te herkennen en om het dimlicht of het grootlicht op basis van de omstandigheden en de afstand in te schakelen.
Het systeem werkt alleen bij gemiddelde tot hoge snelheid. Het garandeert maximale zichtbaarheid 's nachts zonder de bestuurders van tegemoetkomende voertuigen te verblinden. Het kan worden ingeschakeld en uitgeschakeld vanuit een menu.

S

START&STOP

Dit systeem schakelt automatisch de motor uit wanneer het voertuig stopt en start het opnieuw wanneer de bestuurder wil wegrijden.
Dit verhoogt de efficiëntie van het voertuig door het brandstofverbruik, de uitstoot van uitlaatgassen en geluidsoverlast te verminderen.

T

T+

(TRACTION PLUS)

Het TPMS bestaat uit vier ventielen en vier sensoren (een per wiel) en uit een besturingseenheid die met hen verbonden is. Het systeem controleert de bandenspanning en detecteert de oorzaak van de lage spanning (lekke band of te lage bandenspanning). Het systeem helpt de levensduur van banden te verlengen, aangezien een juiste spanning de slijtage aanzienlijk vermindert.  Het helpt ook de brandstofkosten te verminderen aangezien zelfs een kleine vermindering van de bandenspanning het verbruik kan verhogen.

T

TPMS

(TYRE PRESSURE MONITORING SYSTEM)

Het TPMS bestaat uit vier ventielen en vier sensoren (een per wiel) en uit een besturingseenheid die met hen verbonden is. Het systeem controleert de bandenspanning en detecteert de oorzaak van de lage spanning (lekke band of te lage bandenspanning). Het systeem helpt de levensduur van banden te verlengen, aangezien een juiste spanning de slijtage aanzienlijk vermindert.  Het helpt ook de brandstofkosten te verminderen aangezien zelfs een kleine vermindering van de bandenspanning het verbruik kan verhogen.

T

TSR

(TRAFFIC SIGN RECOGNITION)

Dit systeem maakt gebruik van een videocamera op de voorruit om verkeersborden, zoals snelheidsbeperkingen en inhaalverboden, te herkennen en de bestuurder hierover te informeren.

T

TTC

(TORQUE TRANSFER CONTROL)

Dit systeem is geïntegreerd in het ESC-systeem. Het vermindert de neiging van het voertuig tot onderstuur bij acceleratie in bochten door een remkoppel op het voorwiel aan de binnenzijde van de bocht toe te passen, waardoor het koppel geleverd aan het buitenwiel wordt verhoogd. Het systeem simuleert elektronisch het effect van een mechanisch sperdifferentieel en biedt voordelen op het gebied van handling en prestaties.