1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z

A

ABS

Az ABS rendszer a fékrendszerbe van beépítve, célja, hogy megakadályozza az egyik vagy akár több kerék elakadását is, így hirtelen vagy éles fékezés esetén megelőzi a jármű kicsúszását.

A

ADAPTÍV XENON LÁMPATEST

Ez a rendszer a fényszóró irányát vezérli. A fényszóró függőleges szögét az út felülete és a terhelés szerint állítja be. A fényszórók függőleges szögének helyreállítása révén a rendszer megakadályozza, hogy a fényszórók elvakítsák a szembe jövő autóvezetőket, valamint optimálisan megvilágítják az utat még teljes terhelés mellett is.

A

AFS (ADAPTÍV ELÜLSŐ VILÁGÍTÓ RENDSZER)

Ez a rendszer a fényszóró irányát vezérli. Az „ADAPTÍV XENON LÁMPATEST” rendszert kiegészítve az AFS a tompított fényszórókat automatikusan a kanyarokra irányítja, így abban az irányban világítja meg az utat, amerre az autó halad, és véget vet a sötét területeknek.

A

ASR (KIPÖRGÉSGÁTLÓ RENDSZER)

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) rendszer része. Megelőzi a gumiabroncsok csúszását az egyik vagy mindkét meghajtó keréken.
Sebességtől függetlenül, a fékrendszer és a motorvezérlő rendszerek segítségével optimalizálja a súrlódást és megszünteti a gumiabroncsok csúszását, valamint visszaállítja a megfelelő tapadást. A rendszer az ABS-érzékelő jeleit felhasználva figyeli a kerék forgási sebességét, kiszámítja a csúszás mértékét és visszaállítja a teljes tapadást. A csúszás szabályzására a rendszer két módszert alkalmaz:

 1. Amennyiben túlzott teljesítmény kiadása (például vízencsúszás, illetve murvás, havas vagy jeges felületen történő erős gázadás) következtében mindkét hajtott kerék megcsúszik, a rendszer csökkenti a motor nyomatékát.
 2. Másrészről viszont ha csak az egyik kerék csúszik meg (pl. gázadásnál a kanyar belső oldalán lévő kerék vagy jelentős terhelésingadozás esetén), a rendszer automatikusan lefékezi a kereket, így a vezetőnek nem is kell használnia a fékpedált. Hatása nagyon hasonló az önzáró differenciálmű hatásához.

Az ASR a motor elindulásakor automatikusan aktiválódik, azonban a műszerfalon lévő kapcsoló segítségével könnyedén kikapcsolható.

A

AUTOMATIKUS SEBESSÉGSZABÁLYZÓ RENDSZER

Ez az elektronikus vezetéstámogató rendszer kizárólag 30 km/órás sebesség fölött működik. A rendszer lehetővé teszi, hogy hosszú, egyenes és száraz útszakaszokon, minimális sebességváltás mellett (pl. autópályán) egy előre beállított sebességen haladjon anélkül, hogy a gázpedálon kellene tartania a lábát.
A rendszer használata nem ajánlott forgalmas, városi utakon. Nagyvárosban ne használja a rendszert.

A

AUTÓZÁR

A rendszer engedélyezése esetén az ajtók automatikusan lezáródnak, ha a jármű elérte a 20 km/órás sebességet.

B

BLUE&ME

A Blue&Me rendszer lehetővé teszi, hogy vezetés közben mobiltelefonját használja és kedvenc zenéjét hallgassa, mindezt pedig könnyedén és biztonságosan. A rendszer kifinomult kihangosítási funkciókkal rendelkezik. Lehetővé teszi, hogy Bluetooth-aktivált mobiltelefonjával a jármű hangrendszerén keresztül kezdeményezzen vagy fogadjon hívásokat, a névjegyzékét a műszerfal-kijelző görgetésével tekintse meg, és az SMS-üzeneteket a 10 nyelv bármelyikén hallgassa meg. Az alagúton lévő USB-csatlakozó lehetővé teszi, hogy az MP3 lejátszóján vagy az USB-memóriakártyáján lévő zenét a jármű saját hangrendszerén keresztül hallgassa. Létezik ezen kívül egy olyan Blue&Me verzió is, amely megengedi a Blue&Me TomTom navigációt is. A Blue&Me és Blue&Me TomTom rendszerek részleteihez lásd a hozzájuk tartozó részeket.

B

BLUE&ME TOMTOM

A Blue&Me TomTom egy hordozható navigátor, amely néhány egyszerű mozdulattal beszerelhető és eltávolítható a járműből. A szokásos Blue&Me funkciókon* kívül (kihangosítás, hangfelismerés, SMS-felolvasó, multimédia-lejátszó) az alábbiakat teszi lehetővé:

 • Követheti a navigátor kijelzőjén lévő grafikát a hangszórókon keresztül érkező szóbeli utasítások meghallgatása révén.
 • Eltalálhat egy előre kijelölt helyszínre, vagy információkat gyűjthet az utazással kapcsolatosan.
 • Előhívhat egy célállomást a memóriában lévők közül.
 • A kormányon lévő vezérlőegységek vagy hangvezérlés segítségével konkrét navigációs műveleteket végezhet.

Végezetül pedig a jármű által küldött adatok integrálásának köszönhetően a GPS lehetővé teszi tartózkodási helyének megőrzését még abban az esetben is, ha a jel nem érzékelhető (pl. alagutakban).

B

BLUETOOTH

A Bluetooth rádiós kapcsolat alapú, vezeték nélküli adatátviteli rendszer, amely zárt környezetben körülbelül 10 méteres területen belül csatlakoztathatóságot biztosít. A Bluetooth megbízható, gyors (1 Mbit/s), energiahatékony és rendkívül hordozható. A számítógépek, mobiltelefonok, palmtopok, PDA-k és a legtöbb egyéb mobilkészülék is alkalmas a Bluetooth-on keresztüli, csatlakozókábel nélküli adatcserére. Ahol ez lehetséges, a Bluetooth kihangosított kommunikációs rendszert is biztosít, és lehetővé teszi, hogy személyes készülékeit (pl. mobiltelefonját és palmtopját) a jármű hangrendszerén keresztül használja.

D

DRL (NAPPALI MENETFÉNY)

Ezek a lámpák a motor elindulásakor automatikusan világítani kezdenek. Fejlesztik a vezetés biztonságosságát, hiszen növelik a passzív láthatóságot, azaz a járművet láthatóbbá teszik a szembe jövő vezetők számára. Kifejezetten hatékonyak, ha a nap éppen látókörön belül van, vagy ha a szűk városi utcákon visszatükröződik a kirakatokról.
A nappali menetfény megfelel a 2012-ben bevezetett, vonatkozó európai jogszabályoknak.

D

DST (DINAMIKUS KORMÁNYZÁSI NYOMATÉK)

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) és EPS (Electronic Power Steering - elektronikus szervokormány) rendszerek része. Az elektronikus szervokormány-rendszer működését szabályozza a vezetés biztonságosságának növelése érdekében. Kritikus helyzetekben (alulkormányzás, túlkormányzás vagy eltérő tapadás fékezéskor) a rendszer extra nyomatékot biztosít a kormányrendszernek, így lehetővé teszi, hogy a vezető megfelelően kormányozzon.

D

DST (DINAMIKUS KORMÁNYZÁSI NYOMATÉK)

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) és EPS (Electronic Power Steering - elektronikus szervokormány) rendszerek része. Az elektronikus szervokormány-rendszer működését szabályozza a vezetés biztonságosságának növelése érdekében. Kritikus helyzetekben (alulkormányzás, túlkormányzás vagy eltérő tapadás fékezéskor) a rendszer extra nyomatékot biztosít a kormányrendszernek, így lehetővé teszi, hogy a vezető megfelelően kormányozzon.

E

EBD (ELEKTRONIKUS FÉKERŐ-ELOSZTÓ)

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) rendszer része. Célja a fékerő hatékony elosztása. Vészfékezési helyzet esetén a hátsó kerekek hajlamosak elakadni, hiszen a terhelés az elülső kerekekre tevődik át. Az EBD rendszer csökkenti a hátsó kerekekre terhelt fékerő mértékét, így megelőzi azok elakadását.

E

EBD (Elektronikus fékerő-elosztó)

Ez a rendszer az első és hátsó kerekek között a fékerő elosztásáért felelős. A fékezés során, amikor a terhelés a jármű hátsó részéről az első részre tevődik át, a rendszer csökkenti a hátsó kerekekre terhelt fékerő mértékét, így megelőzi azok elakadását.

E

ERM (Elektronikus borulásvédelem)

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) rendszer része. A jármű körül lévő érzékelők jeleit felhasználva felméri a kerekek talajról való megemelkedési hajlandóságát (pl. ha egy akadály kikerüléséhez hirtelen kormánymozdulatra van szükség), és működésbe lépteti a fékeket, illetve csökkenti a motor teljesítményét, így a kerekeket szorosan az úthoz illeszkedve tartja.

E

ESC (ELEKTRONIKUS MENETSTABILIZÁLÁS)

Az elektronikus menetstabilizáló megkönnyíti a jármű úton tartását és kezelését, hiszen helyreállítja az alulkormányzás és túlkormányzás felé hajlást. A rendszer a kormánykerék pozíciója alapján összeveti a jármű által követni szükséges pályát a jármű által ténylegesen követett pályával, és a motor nyomatékának csökkentésével és/vagy a kerekek lefékezésével helyreállítja a különbséget. A rendszer ellensúlyozza a stabilitásvesztést, és visszahelyezi a járművet a megfelelő útvonalra.

E

ESŐÉRZÉKELŐ

Ez az érzékelő automatikusan beindítja az ablaktörlőket, ha elkezd esni. A rendszer továbbá az eső intenzitásának megfelelően az ablaktörlők sebességét is beállítja. A rendszer a kormányoszlopról aktiválható és kapcsolható ki. Az érzékelő érzékenységi szintje szintén beállítható a menüből vagy a kormányoszlopról.

F

FIX&GO

Ez egy gumiabroncs-javítási készlet. Segítségével a gumiabroncsok nyomásvesztés nélkül megjavíthatók, valamint lehetővé teszi, hogy autójával elérjen egy gumiabroncs-szerelő állomáshoz. A készletben található zárófolyadék minden típusú gumiabronccsal kompatibilis. A Fix & Go készlet helyes használatával kapcsolatos útmutató a Tulajdonosi kézikönyvben, valamint a készletben található szórólapon található.

F

Függönylégzsák

A függönylégzsákok a tető szélén lévő burkolat belsejében helyezkednek el, kárpittal vannak bevonva. Oldalirányú ütközés esetén a függönylégzsákok védik az első és hátsó ülésen utazó utasok fejét.

F

FULL AFS (ADAPTÍV ELÜLSŐ VILÁGÍTÓ RENDSZER)

Ez a rendszer a fényszóró irányát vezérli. Az „ADAPTÍV XENON LÁMPATEST” és az „AFS” rendszert kiegészítve a FULL-AFS rendszer speciális funkciók segítségével a megvilágított területet a vezetési körülményekhez igazodva valósítja meg (VÁROSI, ORSZÁGÚTI, AUTÓPÁLYA- ÉS KEDVEZŐTLEN IDŐJÁRÁSI ÜZEMMÓD). A rendszer az aktuális vezetési körülményeknek legmegfelelőbb módon világítja meg az autó előtti területet.

G

GPS (GLOBÁLIS HELYMEGHATÁROZÓ RENDSZER)

A GPS a NAVSTAR által biztosított helymeghatározási jeleket használja, amely féltekénként 12, összesen 24 műholdból álló (az Egyesült Államok kormánya tulajdonában álló) rendszer, amely a Föld körül kering, és folyamatosan közli pozícióját az űrben, valamint az atomórákon lévő pontos időt. A GPS rendszer ezen műholdaktól érkező adatokat a jármű ABS érzékelőiről (melyek a kerekek forgási sebességét mérik) összegyűjtött adatokkal együtt használja fel a jármű mindenkori, pontos helyzetének meghatározásához. A jármű helyzetének folyamatos frissítése révén a navigációs rendszer a CD-ROM-on vagy SD-kártyán biztosított, digitális térképek segítségével képes végigvezetni a célállomásig.

H

HBA (Vészfék-asszisztens)

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) rendszer része. A fékpedál működtetési sebessége alapján észleli a vészféket. Vészfékezési helyzet esetén a rendszer azonnal, még azelőtt maximális fékerőt alkalmaz, hogy az autóvezető teljesen lenyomná a pedált.

H

HHC - Visszagurulás-gátló vagy HSA - Emelkedőn történő elindulástámogatás

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) rendszer része. Az emelkedőn történő elindulást segíti azáltal, hogy mozdulatlanul tartja a járművet arra az 1 vagy 2 másodpercre, amíg a lábát a fékről a gázra helyezi át. Amennyiben megállítja a járművet, egyszerre nyomja le a kuplung és a fék pedálokat. Ha a jármű már mozdulatlan, biztonságosan leemelheti a lábát a fékről, hiszen a rendszer a féket egy rövid, előre beállított ideig (általában 1-2 másodpercig) még megtartja. Az idő leteltével a fékeket a rendszer kiengedi, és a jármű visszagurul, hacsak nem helyezi rá a lábát a fékre vagy a gázra.
Emelkedőn történő elinduláskor egyszerűen kapcsoljon 1. sebességet, majd kezdjen el gázt adni, miközben lassan elengedi a kuplungot. A visszagurulás-gátló akkor engedi el a fékeket, amint a motor nyomatéka biztonságosan elegendő a jármű elindításához.

I

INTELLIGENS FÉNYSZÓRÓ

Ez a rendszer a szélvédőre szerelt videokamera segítségével felismeri más járművek és települések fényeit, ezt felhasználva pedig a körülmények és a távolság alapján kiválasztja a tompított vagy a távolsági fényszórót.
A rendszer kizárólag közepes és nagy sebesség mellett működik. Éjszaka maximális láthatóságot biztosít anélkül, hogy a szembe jövő jármű vezetőjét elvakítaná. A rendszer a menüből aktiválható és kapcsolható ki.

I

ISOFIX - Gyermekülés-rögzítő rendszer

A jármű ISOFIX gyermekülés-rögzítő rendszerhez tartozó rögzítési pontokkal van felszerelve. Az Isofix rendszer egy új európai szabvány, amely révén a gyermekülés-rögzítő rendszer beszerelése gyors, egyszerű és biztonságos.

K

KANYARKÖVETŐ KÖDLÁMPÁK

Ezek a lámpák a ködlámpákba vannak szerelve. Akkor gyulladnak fel, ha a tompított fényszóró fel van kapcsolva, a jármű 40 km/óra alatti sebességgel halad és a kormánykerék jelentősen el van fordítva vagy az irányjelzőket bekapcsolták. Jelentősen javítják az éjszakai látási viszonyokat, hiszen a jármű haladási irányában kiszélesítik az úton a megvilágított területet.

K

Kombinált részecske- és aktív szén- utastérszűrő

A részecskék mechanikai szűrésén túl (virágpor, finom részecskék és más szilárd szennyezőanyagok) ezek a kombinált szűrők ugyancsak csökkentik az aktív szénrétegből áradó mérgező gázokat és kellemetlen szagokat. Így fizikai és kémiai szűrést biztosítanak, és kellemesebbé teszik a vezetést.

L

LDW (SÁVELHAGYÁSRA FIGYELMEZTETŐ RENDSZER)

A rendszer keretén belül egy videokamerát rögzítenek a szélvédőre, amely követi a forgalmi sávok közötti vonalakat, és hang- és vizuális jelzést vagy érintéses és vizuális figyelmeztető jelzést ad, ha a jármű átlépi a sáv határát. A rendszer a vezető figyelmének elkalandozása esetén növeli a biztonságot. A műszerfalon található gomb vagy a kormányoszlop segítségével aktiválható és kapcsolható ki.
A rendszer kizárólag biztonságos körülmények között, közepes és nagy sebesség mellett, csakis véletlennek érzékelt mozdulat esetén működik (például sávváltás irányjelző használata nélkül vagy hirtelen kormánymozdulatok).
Az érintéses reakció nyújtására képes rendszerek esetében (azaz ahol a rendszer a sávváltás irányával ellentétesen nyomatékot alkalmaz a kormánykerékre) az érzékenység és a nyomaték intenzitása a menü segítségével állítható be, és a rendszer automatikusan aktiválódik, ha úgy érzékeli, hogy az autóvezető nem irányítja a kormánykereket.

L

LED VILÁGÍTÓ RENDSZER

A LED világító rendszerek LED-világítást használnak a tompított és a távolsági fényszóróhoz egyaránt.
A fehér LED fényszórók legfőbb előnye, hogy a kibocsátott fény színe vagy „színhőmérséklete” majdnem megegyezik a nappali fényével. A LED világító rendszer lehetővé teszi, hogy az emberi szem természetes színeiben lássa az utat és az út széleit, így a különbség sokkal szembetűnőbbé válik.
Ezen felül a LED világító egységek átlagos élettartama megegyezik a járműével. A LED lámpák így sokkal megbízhatóbbak, és nem szükséges hozzájuk csereizzó.

L

Légtisztító

A légtisztító felfogja a szilárd részecskéket a motor szívórendszerébe kerülő levegőből, és megelőzi a motor túlzott mértékű kopását. A légtisztító és a tisztítódoboz egyaránt jelentős szerepet játszik a motor szívórendszere által kiadott zaj csökkentésében.

M

MECHANIKUS FÉKASSZISZTENS (vészfékasszisztens)

A rendszer felismeri a vészfékezési folyamatot (a fékpedál lenyomási sebessége alapján), és felgyorsítja a fékrendszer működésbe lépését. A rendszer nem kapcsolható ki.

P

PARKOLÁSSEGÍTŐ ÉRZÉKELŐ

A parkolássegítő érzékelők a jármű lökhárítóján helyezkednek el, és szapora hangjelzéssel figyelmeztetik az autóvezetőt, hogy a jármű mögött akadályok vannak.

R

RÉSZECSKESZŰRŐ (DPF)

A részecskeszűrő a dízelmotoros járművek kipufogórendszerében található. A szűrő olyan egységbe van zárva, amely felfogja és visszatartja a dízel üzemanyag égése során keletkező részecskéket.

S

START-STOP RENDSZER

Ez a rendszer automatikusan lekapcsolja a motort, ha a jármű megáll, valamint újra elindítja, amikor a vezetőnek tovább kell indulnia.
A rendszer növeli a jármű hatékonyságát, hiszen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, a kipufogógáz-kibocsátást és a zajszennyezést.

S

SZÜRKÜLETÉRZÉKELŐ

Ez az érzékelő rossz fényviszonyok mellett automatikusan felkapcsolja a tompított fényszórót. A rendszer a kormányoszlopról aktiválható vagy kapcsolható ki, az érzékelő érzékenységi szintje pedig a menü segítségével állítható be.

T

T+ (Kipörgésgátló)

Ez a rendszer alacsony tapadási szint és terepen való haladás esetén a jármű elindulásakor növeli a tapadást.

T

TPMS (Gumiabroncs-nyomásjelző rendszer)

A TPMS rendszert négy szelep és négy érzékelő (miden keréken egy-egy), valamint egy ezekhez csatlakozó vezérlőegység alkotja. A rendszer figyeli a gumiabroncsok nyomását, és azonosítja az alacsony nyomás okát (defekt vagy a szükségesnél kisebb nyomás). A rendszer elősegíti a gumiabroncs élettartamának meghosszabbítását, hiszen a megfelelő nyomás jelentősen csökkenti a kopás mértékét. Ezen kívül csökkenti az üzemanyag-költségeket is, hiszen a gumiabroncsok nyomásának akár kis mértékű csökkenése is növelheti a fogyasztást.

T

TSR (FORGALMI JELZŐTÁBLA-FELISMERÉS)

Ez a rendszer a szélvédőre szerelt videokamera segítségével felismeri és tájékoztatja a vezetőt a forgalmi jelzőtáblákról, például a sebesség-korlátozó táblákról és a korlátozások túllépéséről.

T

TTC (Nyomatékátvitel-ellenőrzés)

Ez a rendszer az ESC (Electronic Stability Control - elektronikus menetstabilizálás) rendszer része. Csökkenti a jármű alulkormányzási hajlandóságát a kanyarokban történő gázadás során azáltal, hogy a kanyar belső oldalán lévő elülső keréknél fékezőnyomatékot alkalmaz, míg a kívül lévő kerék nyomatékát csökkenti. A rendszer elektronikailag színleli egy mechanikai, önzáró differenciálmű hatását, és számos előnnyel jár a kezelés és teljesítmény terén.

U

Utastérszűrő

A szűrő a fűtő- és légkondicionáló rendszer vezetékeiből az utastérbe kerülő levegő tisztítására szolgál. Aktív védelmet nyújt a virágpor, spóra, baktériumok, finom részecskék és más szennyezőanyagok ellen.

V

VEZETÉSI TANÁCSADÓ

A rendszer keretén belül egy videokamerát rögzítenek a szélvédőre, amely követi a forgalmi sávok közötti vonalakat, és hang- és vizuális jelzést vagy érintéses és vizuális figyelmeztető jelzést ad, ha a jármű átlépi a sáv határát. A rendszer a vezető figyelmének elkalandozása esetén növeli a biztonságot. A műszerfalon található gomb vagy a kormányoszlop segítségével aktiválható és kapcsolható ki.
A rendszer kizárólag biztonságos körülmények között, közepes és nagy sebesség mellett, csakis véletlennek érzékelt mozdulat esetén működik (például sávváltás irányjelző használata nélkül vagy hirtelen kormánymozdulatok).
Az érintéses reakció nyújtására képes rendszerek esetében (azaz ahol a rendszer a sávváltás irányával ellentétesen nyomatékot alkalmaz a kormánykerékre) az érzékenység és a nyomaték intenzitása a menü segítségével állítható be, és a rendszer automatikusan aktiválódik, ha úgy érzékeli, hogy az autóvezető nem irányítja a kormánykereket.

V

VÍZENCSÚSZÁS (AQUAPLANING)

Vízencsúszás akkor történik, ha a gumiabroncsok a vizes úton „felúsznak” a vízrétegre. Ha a gumiabroncsok csúsznak a vízen, már nem tapadnak hozzá az aszfalthoz, hiszen a vízréteg megemeli azokat. Ennek eredményeképpen az irányíthatóság és a fékezhetőség romlik.