Verlichting

Accu

Filters

Ruitenwissers

Schokdempers en wielophanging

Banden

Lamp

Remmen

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Radiateur en verwarmingssysteem

Achteruitkijkspiegels

Distributiesysteem

Bougies

Koppeling

Wat is dit?

lighting_whatitis_image

Afhankelijk van hun positie op de auto, kunnen lichtunits worden ondergebracht in drie grote families:

  • voorlichten (koplampen, mistlampen en dagrijverlichting);
  • achterlichten (achterlichten);
  • zijlichten (richtingaanwijzers).

Andere systeemonderdelen zijn de regeleenheden, de motoren voor niveauregeling, de koplampsproeiers en het derde remlicht. Een fundamenteel onderdeel van de meeste van deze producten is de lamp, die wordt geleverd in verschillende typen, afhankelijk van de positie en functie.

Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie

KoplampenOntdek

Xenon koplampenOntdek

LEDOntdek

MistlampenOntdek

DRLOntdek

RichtingaanwijzersOntdek

AchterlichtunitsOntdek

Wist u dat?

Verstelbare verlichting

Verstelbare verlichting

De eerste koplampen, gestookt op acetyleen of olie waren erg populair, want de vlam was bestand tegen wind en regen. De technologische vooruitgang heeft fabrikanten ertoe geleid om steeds verfijndere systemen te ontwikkelen: dankzij de AFS-technologie (Adaptive Frontlight System) zijn dimlichten nu automatisch instelbaar. In bochten wordt de luchtbundel naar de binnenzijde geleid voor onmiddellijke verlichting van het weggedeelte waarop het voertuig rijdt, met inbegrip van alle blinde hoeken. Een regeleenheid evalueert continu parameters zoals de stuurhoek, de gierhoeksnelheid en de rijsnelheid, en naargelang deze analyses "volgen" de gedimde koplampen de weg voor een betere verlichting. Het achterliggende idee is dat een betere zichtbaarheid meer veiligheid en meer rijcomfort oplevert. Het AFS-systeem kan de actieve zichtbaarheid van de bestuurder verbeteren tot maar liefst 70% vergeleken met conventionele verlichtingssystemen.

Statische bochtverlichting

Statische bochtverlichting

De voorganger van AFS is statische bochtverlichting SFS (Statisch Frontlight System). Bij dit systeem wordt een enkele mistlamp ingeschakeld in twee specifieke situaties:

  • bij inschakeling van de richtingaanwijzer, wordt de mistlamp aan dezelfde kant ingeschakeld tot de richtingaanwijzer automatisch of handmatig via de hendels wordt uitgeschakeld;
  • bij stuurbewegingen of in bochten bij lage snelheden.
In sommige gevallen, met name bij auto's uit het hogere segment, is deze functie geïntegreerd in de koplampunits waarbij een aparte lamp is voorzien.

Follow Me

Follow Me

Dit is een optie waarmee sommige modellen zijn uitgerust die de dimlichten en de achterlichten een paar minuten aan laat staan na het stilleggen van de motor en het uitnemen van de sleutel. Dit kan nuttig zijn om uw garagedeur of poort voor een korte tijd te belichten. De koplampen gaan automatisch uit na de ingestelde tijdsduur. Bij voertuigen die zijn uitgerust met deze optie, kan de Follow Me Home functie worden ingeschakeld door de verlichtingshendel binnen twee minuten na het stilleggen van de motor te bedienen. De lichten blijven 30 seconden branden telkens als de hendel wordt bediend, tot een maximum duur van drie en een halve minuut.

Lancia tips

Originele Mopar® verlichtingsonderdelen zijn de beste manier om een ​​product van hoge kwaliteit te garanderen. Onze koplampen voldoen aan zeer strenge specificaties. Ze onderdaan meer dan 30 tests om een certificering te verkrijgen:

  • zoutsproeitesten;
  • trillingstests;
  • fotometrische tests;
  • hitte- en schokbestendigheid;
  • weerstand tegen atmosferische stoffen, enz.

Originele Mopar® onderdelen zijn allen vervaardigd met gecertificeerde en streng gecontroleerde productieprocessen

Crashtests tonen aan dat bij ongevallen met lage snelheid de behuizing van de koplamp onbeschadigd blijft, of er hooguit een kleine barst in de schaal achter de lamp ontstaat, terwijl de bevestigingsbeugels, die speciaal zijn ontworpen om de schaal tegen schade te beschermen, afbreken. Voor originele koplampen zijn specifieke reparatiesets voorzien als de bevestigingsbeugels breken. Deze oplossing drukt de reparatiekosten aanzienlijk. Bij vervanging van een ​koplamp, dient u er zich van te verzekeren dat een origineel exemplaar wordt gebruikt. Verkies altijd originele onderdelen.  Alleen deze onderdelen garanderen dezelfde efficiëntie als de onderdelen die op een nieuwe auto zijn gemonteerd.

lighting_advices_image

Zelfdiagnose

Lichtbundel afstellen

De correcte uitlijning van de koplampen is belangrijk voor het comfort en de veiligheid van zowel de bestuurder als alle andere weggebruikers. Dit wordt bovendien geregeld door specifieke voorschriften van de wegenverkeerswetgeving. De koplampen moeten correct zijn afgesteld om het beste zicht te garanderen voor uzelf en de anderen tijdens het rijden met ingeschakelde koplampen. Raadpleeg een Lancia-dealer om uw koplampen te laten controleren zo nodig af te stellen.

Hoekcompensatie

De meerderheid van de recent geproduceerde voertuigen zijn uitgerust met elektrische koplampafstelling. Als de auto beladen is, helt hij achterover. Dit betekent dat de lichtbundel van de koplamp hoger wordt gericht. In dat geval moet de richting van de lichtbundels worden aanpast met de toetsen + en -. Bij voertuigen met gasontladingskoplampen is de koplampafstelling elektronisch en automatisch. Bij het inschakelen van gasontladingskoplampen is het normaal dat er een ​​aantal verticale bewegingen plaatsvinden van zowel de parabolische reflectoren als de lichtbundel, dit is te wijten aan de benodigde tijd voor de juiste koplampafstelling (ongeveer 2-3 seconden).