Ruitenwissers

Accu

Filters

Remmen

Schokdempers en wielophanging

Banden

Lamp

Verlichting

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Radiateur en verwarmingssysteem

Achteruitkijkspiegels

Distributiesysteem

Bougies

Koppeling

Wat is dit?

wiperblades_whatitis_image

Originele door Mopar® geleverde ruitenwissers zijn perfect aangepast aan de vorm en hoek van uw voorruit omdat ze speciaal ontworpen zijn voor elk automodel dat door de Fiat Group wordt geproduceerd.

Efficiënte ruitenwissers zorgen voor een goede zichtbaarheid en veiligheid. Met betrekking tot dit onderwerp is het de moeite waard eraan te herinneren dat ongeveer 20% van de verkeersongevallen door slecht zicht wordt veroorzaakt. Het zicht wordt verbeterd door efficiënte ruitenwissers en verlichting, samen met een goede ventilatie van het interieur.

Profiteer van de seizoensgebonden check-ups aangeboden door de erkende Lancia Servicecentra om al uw reizen veilig te beginnen.

Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie
 • Ruitenwisserarm: dit deel is over het algemeen van metaal vervaardigd en brengt de beweging geproduceerd door de ruitenwissermotor op de ruitenwissers over.
 • Koppelstukken: dit zijn de onderdelen die de wisser aan de wisserarm koppelen; een efficiënte, geluidsarme werking hangt grotendeels van hun nauwkeurige ontwerp af. Originele door Mopar® geleverde ruitenwissers staan garant voor een uitstekende verbinding, omdat ze specifiek ontworpen zijn voor uw voertuig.
 • Elastische geleiders (binnen of buiten het rubber blad): deze onderdelen zorgen ervoor dat het wisserblad een gelijkmatige druk en een gelijkmatige wiswerking over zijn lengte behoudt. Elastische geleiders voor flatblade ruitenwissers worden gekenmerkt door een complexe kromming, die speciaal ontworpen is om op de vorm van de voorruit te passen en in alle punten voor perfect contact tussen blad en ruit zorgt.
 • Omkeerbare rand: dit gedeelte, vervaardigd van natuurlijke of tweecomponenten synthetisch rubber, moet maximale flexibiliteit garanderen wanneer het blad aan het einde van elke slag van hoek verandert. Om deze werking te garanderen, is de rubberen rand die contact maakt met de ruit bedekt met een op grafiet gebaseerd antikleefmengsel. Een geheel natte voorruit helpt ook het blad soepel van richting te veranderen en stelt het blad in staat om over een laagje water dat zo'n 20 tot 200 nm (1 nm = 1 nanometer = een miljoenste van een mm) diep is te glijden.

De rubberen rand van de ruitenwisser is het deel dat na verloop van tijd het meest aan slijtage onderhevig is.

Rubber verslechtert zelfs zonder gebruik, als gevolg van blootstelling aan de zon en het weer  (UV-straling, ozon, grote temperatuurschommelingen).

 • Spoiler: de spoiler gemonteerd op de ruitenwisser aan de kant van de bestuurder zorgt voor een efficiënte werking, zelfs bij hoge snelheden. Spoilers kunnen ook op conventionele bladen gemonteerd worden om hun aerodynamische efficiëntie te verbeteren en om het geluid te verminderen. Op flatblade ruitenwissers spelen spoilers een belangrijke rol door de juiste druk tussen het blad en de ruit te creëren. Spoilers zijn alleen nodig aan de kant van de bestuurder, aangezien het blad aan bestuurderszijde een stand aanneemt die loodrecht op de luchtstroom staat. Ze worden normaal gesproken niet gemonteerd op de ruitenwissers aan passagierszijde, aangezien deze een stand parallel met de luchtstroom aannemen.
In principe zijn er twee soorten ruitenwissers op de markt: de conventionele wissers en het nieuwe flatblade type.

Conventionele ruitenwissersOntdek

Flatblade ruitenwissersOntdek

RuitensproeiervloeistofOntdek

Wist u dat?

Effectiever waar nodig
 

Effectiever waar nodig<br /> 

Het ruitenwissersysteem moet het meest effectief zijn daar waar dat het meest nodig is, dat wil zeggen in het gezichtsveld van de bestuurder.

Dit is alleen mogelijk als de wisserarm, het blad en de voorruit samen worden ontwikkeld. Originele door Mopar® geleverde ruitenwissers passen zich perfect aan de vorm van de voorruit en de kenmerken van de ruitenwisserarm aan, omdat ze specifiek ontworpen zijn voor elk voertuigmodel.

Waarom originele ruitenwisserbladen kiezen?

Waarom originele ruitenwisserbladen kiezen?

Wisserbladen van topkwaliteit blijven volledig efficiënt gedurende maximaal 6 maanden. Gedurende deze periode kunnen ze ongeveer 125.000 wisbewegingen uitvoeren - gelijk aan het reinigen van 13 voetbalvelden! Ruitenwisserbladen worden blootgesteld aan zware omstandigheden en verslechteren ook als ze niet gebruikt worden. Hoge en lage temperaturen, sneeuw, ijs, stof, zure regen en UV-straling beïnvloeden allemaal de duur ervan.

De kwaliteit van het rubber begint na 6 maanden te verslechteren. In Italië bedraagt echter het gemiddelde interval voor de vervanging van voorruitwissers 2 jaar en van achterruitwissers 5 jaar.

Om een actieve bijdrage aan de veiligheid te leveren, adviseren wij u om de ruitenwissers regelmatig te laten checken en vervangen zodra het nodig is.

Voorruitwissers zijn met de jaren langer geworden

Voorruitwissers zijn met de jaren langer geworden

In de afgelopen 30 jaar, naast de vele andere ontwikkelingen in het design van voertuigen, zijn ook de voorruiten veranderd: ze zijn namelijk groter geworden en hebben een verbeterde vorm om het best mogelijke zicht te garanderen.

Ook de voorruitwissers zijn opnieuw ontworpen, en zijn dus steeds groter geworden en nemen steeds complexere vormen aan.

Laten we als voorbeeld de Fiat 500 nemen. Toen deze in de jaren '60 uitkwam, waren zijn metalen boogwissers slechts 30 cm lang. Die van de nieuwe 500 zijn daarentegen bijna 70 cm lang!

Lancia tips

De volgende tips kunnen de levensduur van uw ruitenwissers helpen verlengen.

 • Regelmatig reinigen
  Het reinigen van uw ruitenwissers is een snelle en eenvoudige handeling. Reinig de wisserbladen regelmatig om vuil (bladeren en takjes, etc.) te verwijderen dat de rand van het rubber kan beschadigen.  Gebruik een doek bevochtigd met een ontvettend reinigingsmiddel om beide zijden van het rubberen blad, van het ene naar het andere uiteinde, af te vegen.
 • Sneeuw en ijs
  Vermijd het gebruik van de ruitenwissers als de voorruit bedekt is met ijs! Hierdoor kan de rand van het rubber onherstelbaar beschadigd raken. Verwijder het ijs eerst met een schraper of een ontdooiingsspray.
 • Speciaal geformuleerde ruitensproeiervloeistof
  Een speciaal samengesteld reinigingsmiddel voor de voorruit is altijd beter dan water. Het bevordert een soepele beweging van het blad, verbetert de reiniging en helpt het water sneller weglopen. Wij raden Petronas Tutela Professional aan, een innovatieve, anionische oppervlakteactieve ruitensproeiervloeistof die reinigt, ontvet en effectief insecten, muggen, vetresten en smog verwijdert zonder strepen achter te laten. Zijn formule is compatibel met alle materialen waarmee het in contact komt, zoals lakwerk, rubber, kunststof en chroom.

Vervang altijd beide ruitenwissers tegelijk. Ruitenwissers zijn onderhevig aan slijtage. Het gebruik van ruitenwissers van verschillende leeftijd is minder efficiënt op de lange duur.

Voor uw eigen veiligheid dient u altijd beide ruitenwissers te vervangen en aan te dringen op originele onderdelen die door Mopar® gedistribueerd worden.

wiperblades_advices_image

Zelfdiagnose

Er bestaat geen vast aantal kilometers of interval voor het vervangen van de ruitenwissers. Dus hoe kunt u weten wanneer ze vervangen moeten worden?

wiperblades_selfdiagnosis_1_image

DUNNE LIJNEN WATER OP DE VOORRUIT

Dunne waterlijnen op de voorruit kunnen optreden door beschadigingen aan de rand van het rubberen blad.
Gebruik een doek bevochtigd met reinigingsmiddel om de rubberen bladen zo spoedig mogelijk te reinigen; als dit niet hun wiswerking verbetert, moet u ze laten vervangen door een erkend servicecentrum.

wiperblades_selfdiagnosis_2_image

DE BLADEN TRILLEN OF MAKEN GELUID

Dit probleem kan worden veroorzaakt door:

 • gebruik van een ongeschikt reinigingsmiddel;
 • verharding van het rubberen blad vanwege zijn leeftijd of blootstelling aan grote temperatuurvariaties;
 • een beschadigde wisserarm, waardoor deze onder de verkeerde hoek werkt;
 • verkeerde montage van het koppelstuk;
 • gebruik van de verkeerde bladen voor uw auto.
wiperblades_selfdiagnosis_3_image

EEN GESTREEPTE VOORRUIT

Duidelijke waterstrepen op de voorruit kunnen tot een gevaarlijk verlies van zichtbaarheid leiden. Strepen worden vrijwel zeker veroorzaakt door verslechterde of beschadigde ruitenwisserbladen. Neem geen onnodige risico's en laat zo snel mogelijk een nieuw paar originele vervangingsonderdelen monteren.

wiperblades_selfdiagnosis_4_image

​AANWEZIGHEID VAN SLECHT GEWISTE ZONES

Dit probleem kan optreden als:

 • de ruitenwissers van de verkeerde maat zijn;
 • de ruitenwissers vervormd zijn;
 • de kromming van flatblade ruitenwissers niet overeen komt met die van de voorruit;
 • het blad niet goed op de wisserarm is aangesloten.