Radiateur en verwarmingssysteem

Accu

Filters

Ruitenwissers

Schokdempers en wielophanging

Banden

Lamp

Verlichting

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Remmen

Achteruitkijkspiegels

Distributiesysteem

Bougies

Koppeling

Wat is dit?

radiator_whatitis_image

Bij de verbranding in een motor, worden temperaturen tussen 1700°C en 2500°C bereikt, en een deel van deze hitte wordt overgebracht naar de cilinderwanden, de zuigers, de cilinderkop en de kleppen. Als deze onderdelen niet voldoende worden gekoeld, kunnen ze hoge temperaturen bereiken en aldus schade veroorzaken, waardoor de werking van de motor in gevaar komt.

Thermische energie wordt afgevoerd met behulp van een vloeibaar koelmiddel dat wordt opgewarmd door circulatie in de verschillende ruimtes van de motor. De koelvloeistof kan ook rechtstreeks de motorolie of de transmissie-olie bij voertuigen met automatische versnellingsbak koelen.

Deze vloeistof neemt warmte uit de motor op en voert deze warmte naar buiten met behulp van een speciale warmtewisselaar: de radiator.

Het koelsysteem moet zorgen voor:

  • een efficiënte warmte-uitwisseling tussen de koelvloeistof en de lucht;
  • de optimale structurele temperatuur voor de motor op volle toeren.
Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie

RadiatorOntdek

KoelventilatorOntdek

VerwarmingOntdek

KoelvloeistofpompOntdek

KOELMIDDELOntdek

Wist u dat?

HET BELANG VAN ANTIVRIESMIDDEL

HET BELANG VAN ANTIVRIESMIDDEL

Ongeschikte vloeistoffen kunnen niet doeltreffend genoeg zijn voor een warmtewisselaar en bieden mogelijk onvoldoende bescherming tegen corrosie, waaruit de verdere verslechtering van de verschillende oppervlakken in het koelcircuit voortkomt. Ze kunnen ook niet doeltreffend genoeg zijn bij het voorkomen van gevaarlijke cavitatie.
Om die reden is het type koelmiddel dat moet worden gebruikt voor uw auto aangegeven in het instructieboekje.

Paraflu een doeltreffend antivriesmiddel, ook onder de zwaarste bedrijfsomstandigheden. Het biedt de perfecte bescherming voor koelsystemen, garandeert een optimale afvoer van warmte afkomstig van de verbrandingskamer van de motor en maximale bescherming tegen vorst, aanslag en corrosie.
Voor een optimale bescherming, is het aanbevolen het product te mengen met 50% water om een vriespunt van -50°C te bereiken.

WEES OP UW HOEDE VOOR LEKDICHTING

WEES OP UW HOEDE VOOR LEKDICHTING

Er zijn verschillende vloeistoffen en poeders op de markt die beloven kleine lekken te kunnen dichten. Deze systemen hebben geen bewezen technische waarde en kunnen zelfs leiden tot ernstige problemen aan de motor en de waterpomp. In het geval van bevestigde lekkage van de radiator, is het sterk aanbevolen om het te laten vervangen door een origineel exemplaar.

DISTRIBUTIESET MET KOELVLOEISTOFPOMP

DISTRIBUTIESET MET KOELVLOEISTOFPOMP

De motor koelvloeistofpomp werkt als een actief component in samenhang met de distributiecomponenten, want beide onderdelen worden aangedreven door de getande riem. De bewegende delen van de koelvloeistofpomp zijn, net als de andere onderdelen na verloop van tijd onderhevig aan slijtage. Bij onderhoud aan de distributie is het aanbevolen dat u alle aangesloten componenten op hetzelfde moment als de distributieriem vervangt, zoals de lagers van de riemspanner, de transmissierollen en de koelvloeistofpomp.
Voor het gewone onderhoud van uw verzoek, raadpleeg uw Lancia Service Netwerk en vraag om een Mopar® distributiekit: alles wat je nodig hebt voor een handige en betrouwbare onderhoudsbeurt.

Lancia tips

Lekkende koelvloeistof kan een snelle daling van het koelvermogen veroorzaken. Een rode meter op het dashboard gaat branden om de hoge temperatuur aan te geven. Zodra op veilige manier mogelijk, moet uw voertuig tot stilstand brengen, de motor afzetten en Hulp bij pech onderweg contacteren.
Naast een radiatorstoring kan een overmatige koelvloeistoftemperatuur ook worden veroorzaakt door storingen in andere systeemcomponenten, zoals de koelvloeistofpomp en de ventilator.
Wij raden u aan uw koelsysteem regelmatig te laten controleren door een erkend servicecentrum, om de werking van de radiateur en de onderdelen van het koelcircuit (inclusief de leidingen en slangen) te laten controleren. Het controleren en bijvullen van koelvloeistof is vereist bij elk onderhoudsbeurt. Vul bij wanneer nodig om het koelvloeistofniveau op peil te houden zoals aangegeven in het instructieboek.

Om een correct onderhoud van het koelsysteem van uw auto te kunnen verzekeren, verkies altijd originele Mopar® onderdelen. Deze worden immers gegarandeerd door de fabrikanten van uw auto als veilig, van hoge kwaliteit, bestendig en milieuvriendelijk.
Originele onderdelen garanderen dezelfde efficiency als componenten die op een nieuwe auto zijn gemonteerd, zodat de prestaties van uw auto precies overeenkomen met wat Lancia voor ogen had.

radiator_advices_image