Lamp

Accu

Filters

Ruitenwissers

Schokdempers en wielophanging

Banden

Remmen

Verlichting

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Radiateur en verwarmingssysteem

Achteruitkijkspiegels

Distributiesysteem

Bougies

Koppeling

Wat is dit?

Verschillende verlichtingssystemen vereisen verschillende soorten lampen. Afhankelijk van het type en het ontwerp van de verlichting van uw auto, kunnen gloeilampen, gasontladingslampen of de nieuwste generatie LED-lampen worden gebruikt.

bulbs_whatitis_image

Voertuiglampen zijn ontworpen en vervaardigd conform de UN-ECE-normen voor een eenvoudige vervanging. Bij gebruik van nieuwe lampen moet u ervoor zorgen dat de verlichting van uw voertuig aan de wettelijke eisen blijft voldoen.

UN-ECE-normen gelden voor alle soorten voertuigenlampen voor buitenverlichting.

Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie

Fotometrische waarden, in het bijzonder lichtstroom, vermogen, helderheid, kleurtemperatuur en UV-uitstraling zijn belangrijke criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerp van een voertuiglamp. Voor een goede verlichting en levensduur, en voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, is het raadzaam steeds te vragen naar originele gloeilampen gedistribueerd door Mopar®.

HALOGEENLAMPENOntdek

LONGLIFE-HALOGEENLAMPENOntdek

GASONTLADINGSLAMPENOntdek

LEDOntdek

Verlichtingssets voor noodgevallenOntdek

Wist u dat?

Zelfs een lamp heeft een naam

Zelfs een lamp heeft een naam

Lampen moeten worden vervangen door andere exemplaren van dezelfde soort en vermogen. Maar hoe weet u wat het juiste type is?

Lampen hebben een technische benaming als typeaanduiding. Dit wordt doorgaans op de lamp zelf gedrukt. Elk type heeft specifieke eigenschappen als spanning, vermogen, lichtstroom en duur alsook een specifiek type fitting.

Voertuiglampen zijn ontworpen en vervaardigd conform de UN-ECE-normen voor een eenvoudige vervanging. Bij gebruik van nieuwe lampen moet u ervoor zorgen dat de verlichting van uw voertuig aan de wettelijke eisen blijft voldoen. UN-ECE-normen gelden voor alle soorten voertuigenlampen voor buitenverlichting.

Condensatie of infiltratie?
 

Condensatie of infiltratie?<br/> 

In koude of vochtige klimaten kan zich na een regenbui of na het wassen van uw voertuig damp of condens in de koplampen of de achterlichtunits vormen. Dit is een natuurlijk verschijnsel door het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnenkant en de buitenkant van het glas. Het betreft dus geen storing die de normale werking van uw verlichting kan hinderen. De damp verdwijnt snel bij inschakeling van de lichten, vanaf het midden van de lichtbron en met geleidelijke verspreiding naar de randen.

Anderzijds kan de aanwezigheid van grote waterdruppels in een lichtunit wel op infiltratie wijzen. Wendt u voor dit probleem tot een erkend servicecentrum.

Dagrijverlichting
 

Dagrijverlichting<br/> 

Bijna tien jaar is verstreken sinds de verplichting is ingevoerd om ook overdag met ingeschakelde koplampen te rijden. Intussen is aangetoond dat het gebruik van koplampen overdag de reactietijden verkort en dodelijke ongevallen helpt te voorkomen. Lichten helpen ook bij het nauwkeuriger inschatten van de afstand tussen u en een ander voertuig, alsook bij het onderscheiden van geparkeerde en rijdende voertuigen.

Sinds 7 februari 2011 moeten alle nieuwe gehomologeerde voertuigen die in de Europese Gemeenschap worden verkocht zijn uitgerust met dagrijlichten.

Dagrijverlichting (DRL) zijn koplampen die niet alleen zorgen voor verlichting van de weg, maar ook voor een goede zichtbaarheid van het voertuig.

Lancia tips

Raak bij het hanteren van halogeenlampen nooit het glas aan. Indien het lampenglas toch in contact komt met uw vingers, zal de intensiteit van het uitgestraalde licht lager zijn en kan de levensduur van de lampen korter zijn.

 In halogeenlampen bevindt zich gas onder druk. Bij het breken van de lamp kunnen glassplinters wegschieten. Vervang koplampen altijd paarsgewijs om een ​​gelijkmatige verlichting te verzekeren.

De goede werking en oriëntatie van de buitenverlichting zijn van essentieel belang voor veilige rijdcondities en de naleving van de wet. Het verwisselen van een gasontladingslamp kan gevaarlijk zijn vanwege de hoge spanningen.

Voor uw eigen veiligheid en om een correcte werking te garanderen, is het raadzaam om gasontladingslampen steeds te laten vervangen door gespecialiseerd personeel bij een erkend Lancia servicecentrum.
bulbs_advices_image

Zelfdiagnose

Lampen zijn verbruiksmaterialen en moeten vervangen worden aan het einde van hun levensduur.

De levensduur van een lamp is het belangrijkste criterium bij het bepalen de betrouwbaarheid ervan. Lampen zijn zeer gevoelig voor spanningsschommelingen: tegen een spanningsschommeling van 1% staat een vermindering van maar liefst 12-15% qua levensduur. De doeltreffendheid van lampen neemt geleidelijk af naarmate de gloeidraad aan slijtage onderhevig is, begint te verdampen en afzettingen op de binnenzijde van het glas vormt. Vuil lampenglas reduceert de lichtsterkte.

Gasontladingslampen hebben een levensduur van ongeveer 3000 uur. Na 6-8 jaar gebruik dienen ze mogelijk paarsgewijs te worden vervangen.