Koppeling

Accu

Filters

Ruitenwissers

Schokdempers en wielophanging

Banden

Lamp

Verlichting

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Radiateur en verwarmingssysteem

Achteruitkijkspiegels

Distributiesysteem

Bougies

Remmen

Wat is dit?

De koppeling is een transmissiecomponent tussen de motor en de versnellingsbak die, eenmaal geactiveerd, tijdelijk de overdracht van de krukasbeweging naar de aangedreven wielen onderbreekt, waardoor de versnelling kan worden ingeschakeld en parkeren bij stilstand mogelijk is. Schakelen is mogelijk dankzij de tijdelijke scheiding van de krukas en de versnellingsbak.

clutch_whatisit_image

De koppeling omvat drie basiscomponenten:

 • druklager
 • schijf
 • drukplaat

Bij het indrukken van het koppelingspedaal, gaat de druklager vooruit op de primaire as van de versnellingsbak, waardoor een diafragmaveer wordt ingedrukt en de schijf wordt losgelaten. Hierna is de koppelingsplaat niet meer vastgegrepen met de drukplaat en het vliegwiel, waardoor een andere versnelling kan worden ingeschakeld. Bij het loslaten van het pedaal, drukt de diafragmaveer de schijf terug op het vliegwiel, waardoor deze vastgrijpt met de primaire as van de versnellingsbak, en waardoor de auto versnelt of vertraagt, afhankelijk van de gekozen versnelling.

Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie

Wist u dat?

Vaarwel “dubbele ontkoppeling”

Vaarwel “dubbele ontkoppeling”

Vroeger waren auto's niet voorzien van gesynchroniseerde versnellingen: dit betekent dat dubbel ontkoppelen nodig was bij het schakelen naar een andere versnelling. Dubbel ontkoppelen is een rijtechniek waarmee een nauwkeurige schakelgedrag mogelijk is bij auto's die niet zijn uitgerust met een gesynchroniseerde versnellingsbak. Dubbel ontkoppelen is een zeer verfijnde techniek die, indien perfect uitgevoerd, de mogelijkheid biedt te schakelen zonder het koppelingspedaal te hoeven intrappen. Tegenwoordig zijn voertuigen voorzien van gesynchroniseerde versnellingen, waardoor het dubbel ontkoppelen overbodig geworden is.

Eenvoudig starten op een helling

Eenvoudig starten op een helling

Dankzij het Hill Holder systeem is starten op een helling veel eenvoudiger. Met dit systeem kunt u uw voertuig op een helling tot stilstand brengen zonder uw voet op het rempedaal te hoeven houden of de handrem te hoeven gebruiken. Bij het vertragen moeten het koppelingspedaal en het rempedaal tegelijk worden ingetrapt. Wanneer het voertuig stilstaat, kunt u dankzij het Hill Holder systeem uw voet van het rempedaal halen waarna het systeem uw voertuig in stilstand zal houden. Om opnieuw verder te rijden, trap het gaspedaal ietwat en laat geleidelijk aan het koppelingspedaal los. Het Hill Holder systeem laat de remmen los zodra het voertuig in beweging komt.

Twee koppelingen voor TCT
 

Twee koppelingen voor TCT<br/> 

De TCT-transmissie (Twin Clutch Transmission) is ontwikkeld en geproduceerd door Fiat Powertrain Technologies, het is een innovatieve automatische transmissie met dubbele droge plaatkoppeling. Met dit systeem kan in de volgende versnelling worden geschakeld, terwijl de vorige nog ingeschakeld is. Het schakelen gebeurt met eenvoudige geleidelijke schakelbewegingen van de overeenkomstige koppelingen, waardoor een continu koppel en dus tractie kan worden afgegeven. De resultaten zijn een superieur rijcomfort en een sportief rijgevoel t.o.v. conventionele automatische transmissies, snellere schakelmanoeuvres en de mogelijkheid om te kiezen tussen handmatige of automatische modus, en dit alles zonder aanzienlijk vermogensverlies tijdens het schakelen. Sterker nog, dankzij de introductie van het Start&Stop-systeem, wordt het brandstofverbruik gereduceerd met 10% vergeleken met een conventionele hydraulische automatische transmissie met koppelomvormer.

Lancia tips

Het vervangen van de koppeling is een complexe opgave. Door onderstaande eenvoudige tips te volgen, kunt u de levensduur van uw koppeling verlengen:

 • bij langdurige stilstand is het raadzaam om uw voertuig niet met een ingeschakelde versnelling te verlaten: hierdoor kan de koppelingsplaat verkeerd in contact komen met het vliegwiel, of blijven kleven aan de primaire as van de versnellingsbak;
 • schakel nooit met ingeduwd gaspedaal;
 • houd het koppelingspedaal niet ingeduwd met gekozen versnelling wanneer u stil, voor een stoplicht of in een file staat;
 • haal uw voet van het koppelingspedaal tijdens het rijden.

Een correct gebruik van het koppelingspedaal zal de levensduur ervan verhogen. Bij het vervangen is het altijd raadzaam om de hele koppelingsset te vervangen, met inbegrip van mechanisme, schijf en druklager. Mopar® koppelingssets zijn beschikbaar voor alle op de markt verkrijgbare Lancia-modellen.

clutch_advices_image

Zelfdiagnose

Het kan zijn dat de koppeling tekenen van slijtage vertoont vanaf 60-80.000 km, vermits slijtage in hoge mate afhangt van de rijstijl van de bestuurder.

De belangrijkste tekenen van slijtage en defect zijn:

 • de koppeling komt niet vrij en de versnellingsbak ondervindt weerstand bij de versnellingskeuze;
 • het koppelingspedaal voelt harder aan en de remslag is langer;
 • de koppeling slipt: bij het in- of afstellen van het maximale koppel, neemt wel het motortoerental maar niet de snelheid evenredig toe;
 • de koppeling hapert en de auto "schokt";
 • luidruchtige werking, zowel bij een laag toerental als bij maximum koppel;
 • sterke trillingen en een verhoogde ruis kunnen worden veroorzaakt door slijtage van het vliegwiel.
Vaak vertoont het vliegwiel geen zichtbare tekenen van slijtage. Het vervangen van het vliegwiel samen met de koppelingsset is raadzaam om de levensduur van een nieuwe koppeling niet in gevaar te brengen. Dit geldt in het bijzonder voor voertuigen met tweemassavliegwielen.