Distributiesysteem

Accu

Filters

Ruitenwissers

Schokdempers en wielophanging

Banden

Lamp

Verlichting

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Radiateur en verwarmingssysteem

Achteruitkijkspiegels

Remmen

Bougies

Koppeling

Wat is dit?

timing_whatitis_image

De term distributietiming heeft betrekking op een reeks mechanische onderdelen (nokkenas, klepstoters, stangen en tuimelaars) die het openen en sluiten van de in- en uitlaatkleppen mogelijk maken, zodat de doorstroom van lucht, brandstof en uitlaatgassen mogelijk is, in functie van het distributieschema.

De beweging van de nokkenas, die meestal is opgenomen in de cilinderkop of een cilinderblok bevestigd aan de cilinderkop, wordt bekomen door middel van verbinding met de krukas via een rubberen tandriem of via een ketting.

Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie

Getande distributieriemOntdek

TandriemOntdek

DistributiekettingOntdek

KettingOntdek

Wist u dat?

Distributie timing set

Distributie timing set
De koelvloeistofpomp werkt als een actief component in samenhang met de distributiecomponenten want beide onderdelen worden aangedreven door de getande riem. De bewegende delen van de koelvloeistofpomp zijn, net als de andere onderdelen na verloop van tijd onderhevig aan slijtage. Daarom is het raadzaam het distributiesysteem samen met de koelvloeistofpomp te laten nakijken. Bij onderhoud aan de distributie is het aanbevolen dat u alle aangesloten componenten op hetzelfde moment als de distributieriem vervangt, zoals de lagers van de riemspanner, de transmissierollen en de koelvloeistofpomp.

Aandrijfriem

Aandrijfriem

De aandrijfriem is verbonden met de tandriem en drijft de dynamo en de aircocompressor of de waterpomp aan, als dit niet rechtstreeks door de distributieriem wordt gedaan. De aandrijfriem dient ook regelmatig te worden nagekeken en vervangen zoals aangegeven in de instructies van het instructieboek. Als de aandrijfriem breekt, zullen alle voornoemde elementen niet meer functioneren, en bestaat het risico dat de breuk kan leiden tot fragmenten in de poelie, met ernstige problemen voor het distributiesysteem tot gevolg.

Riem of ketting?

Riem of ketting?

Niet alle voertuigen hebben een distributieriem. Sommige modellen zijn uitgerust met een distributieketting die totaal andere service- en onderhoudsprocedures vereisen: de ketting hoeft niet zo vaak te worden vervangen als de riem.

Lancia tips

De tandriem draait op een aantal vaste en mobiele lagers en ook gaat door de vertande poelie van de waterpomp: hij wordt continu gebruikt en blootgesteld aan zware mechanische belasting bij zeer hoge temperaturen in de motorruimte. Als de tandriem breekt, kan dit ernstige en soms onherstelbare schade veroorzaken.

Het is van cruciaal belang om veel aandacht te besteden aan de kilometerstanden en intervallen die zijn aangegeven in het instructieboek van uw auto, om een onvoorziene breuk te voorkomen van de riem met draaiende motor. Hierdoor kan ernstige en aanzienlijke schade aan de motor worden voorkomen: kromme kleppen, gekanteld stangen, gaten in de zuigers, etc..

Onderhoud aan het distributiesysteem is uiterst delicaat en moet altijd worden uitgevoerd:

  • binnen de intervallen die in het instructieboek zijn aangegeven;
  • door hooggekwalificeerde professionals.

Bij het vervangen van het distributiesysteem tijdens een onderhoudsbeurt, is het raadzaam dat u alle aangesloten onderdelen samen met de distributieriem vervangt, zoals de lagers van de riemspanner, de transmissierollen en, indien aanwezig, de waterpomp, die een actief onderdeel is die samen met de onderdelen van het distributiesysteem werkt.

Voor het geprogrammeerd onderhoud van uw voertuig, vraag naar de Mopar® distributie timing set: een complete oplossing met distributieriem plus alle bijbehorende onderdelen, met inbegrip van de waterpomp.

De distributie timing set kit garandeert een uiterst accuraat en ongecompliceerd onderhoud. Het hooggespecialiseerd personeel van het Lancia Service Netwerk kan u raad geven over de meest geschikte reparatie.

timing_advices_image