Bougies

Accu

Filters

Ruitenwissers

Schokdempers en wielophanging

Banden

Lamp

Verlichting

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Radiateur en verwarmingssysteem

Achteruitkijkspiegels

Distributiesysteem

Remmen

Koppeling

Wat is dit?

spark-plugs_whatitis_image

Bij benzinemotoren, zorgen bougies voor de start van de verbrandingsfase door de vonk te genereren die het lucht/brandstofmengsel ontsteekt. Dieselmotoren maken daarentegen gebruik van een zelfontstekingssysteem: de ingespoten brandstof ontbrandt wanneer het lucht/brandstofmengsel de zelfontbrandingstemperatuur bereikt. De gloeibougies worden gebruikt voor het voorbereiden van de juiste thermische omstandigheden om de spontane verbranding van het mengsel te bereiken.

Mopar® bougies en gloeibougies garanderen een lager brandstofverbruik en emissies  - dankzij de perfect efficiënte verbranding -  evenals betere prestaties, uitstekend rijcomfort en motorsouplesse.

Moeilijke ontstekingen, ongelijke motorprestaties, vermogensverlies en een hoger brandstofverbruik kunnen allemaal tekenen zijn van de nood om de bougies of gloeibougies te laten controleren. Perfect functionerende bougies en gloeibougies spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van de prestaties van de motor en de katalysator.

Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie

BOUGIESOntdek

Natural Power bougiesOntdek

GloeibougiesOntdek

Wist u dat?

Natural Power bougies: speciaal voor gasmotoren

Natural Power bougies: speciaal voor gasmotoren
De verbranding van gas verschikt sterk van die van benzine: het lucht- en gasmengsel ontbrandt minder spontaan omdat het een stabielere chemische samenstelling is vergeleken met een lucht/benzinemengsel. Deze betekent dat gloeibougies met specifieke kenmerken vereist zijn: voor de ontbranding zijn een grotere hoeveelheid energie van de vonk en een grotere ontstekingsspanning nodig. De afwezigheid van vloeibare benzinedeeltjes in het brandbare mengsel genereert ook zeer hoge verbrandingstemperaturen, wat kan leiden tot snelle slijtage van de elektroden. Om de bougies slijtvaster te maken tegen de inwerking van de hoge temperaturen en gascorrosie, is het buitenoppervlak van de metalen behuizing bedekt met een speciale nikkel coating, terwijl de massa-elektrode is voorzien van een platina laag voor verhoogde duurzaamheid.

Om ervoor te zorgen uw voertuig voldoet aan de strengste normen en eisen, kies Natural Power bougies van Mopar®. Natural Power bougies zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in LPG en aardgas motoren.

Uiterlijk van de bougie en potentiële motorstoringen

Uiterlijk van de bougie en potentiële motorstoringen
De isolatorneus geeft de gezondheidstoestand van de bougie en de motor aan. Onder normale omstandigheden vertoont een bougie zonder specifieke afwijkingen een lichtgekleurde isolatorneus en weinig afzetting; een normale, regelmatige verbranding gaat gepaard met een regelmatige elektrodeslijtage. Sterke asafzetting op de elektroden kan wijzen op brandstof van slechte kwaliteit, overtollig olieverbruik of het gebruik van de motor in niet optimale omstandigheden. Afzettingen kunnen leiden tot hittepunten in de verbrandingskamer, wat leidt tot voorontsteking.

Betrouwbare start, zelfs bij koude motor

Betrouwbare start, zelfs bij koude motor

Aangezien het niet mogelijk is om de vereiste temperatuur voor zelfontbranding te bereiken door alleen het samenpersen van lucht, zijn gloeibougies nodig om dieselmotoren te doen starten. De gloeibougies bevinden zich in de kop van de motor. Hun gloeipunten zijn direct in de verbrandingskamer gericht, en zodra de startspanning wordt ingeschakeld, warmen ze op tot meer dan 1000°C, afhankelijk van het type gloeiplug. Hierdoor wordt ook de lucht in de verbrandingskamer opgewarmd. Deze fase, die het feitelijk opstarten van de motor voorafgaat, wordt ook wel "voorverwarming" genoemd. Betrouwbare en correct functionerende gloeibougies bieden waardevolle hulp bij elke koude start. Originele bougies van Mopar® verzekeren een snellere ontsteking en milieuvriendelijke verbranding, ook bij vriestemperaturen.

Lancia tips

Een bougie is een onderdeel dat regelmatige slijtage ondergaat: de levensduur ervan is niet onbeperkt, zelfs als ze wordt geproduceerd met behulp van de meest geavanceerde processen, materialen en technologieën. De bougies moeten daarom regelmatig worden vervangen overeenkomstig de aanwijzingen in het instructieboek.

De regelmatige vervanging van de bougies is belangrijk voor het optimaliseren van de prestaties van de motor en de katalysator.

Overmatig en langdurig gebruik (te wijten aan gebrek aan onderhoud aan uw auto) kan leiden tot:

  • sterke afzetting, waardoor verbrandingsstoringen (voorontsteking en eventuele zuigerschade) alsook het smelten van de elektroden kan optreden;
  • slijtage aan de elektroden, waardoor de vonkvorming wordt gehinderd tot het voertuig niet meer start, met kans op beschadiging van de katalysator.

Bij onderhoud aan voertuigen op aardgas of LPG, raden we Natural Power bougies aan: ze zijn vervaardigd uit waardevolle metalen, bestand tegen hogere temperaturen en specifiek ontworpen voor aardgas en LPG uitvoeringen van voertuigen van Fiat Group Automobiles.

spark-plugs_advices_image

Zelfdiagnose

Bepaalde rijcondities kunnen leiden tot vervuiling van de bougies, met als gevolg:

  • startproblemen;
  • een motor die maar moeizaam een maximaal vermogen levert;
  • niet starten van de motor.
Bezoek het Lancia Group Service netwerk om uw bougies te laten controleren en vervangen.