Banden

Accu

Filters

Ruitenwissers

Schokdempers en wielophanging

Remmen

Lamp

Verlichting

Carrosserie

Klimaatregelsysteem

Radiateur en verwarmingssysteem

Achteruitkijkspiegels

Distributiesysteem

Bougies

Koppeling

Wat is dit?

tires_whatitis_image

Op het loopvlak van uw banden (het rubberen profiel op het oppervlak) worden alle krachten doorgegeven tussen uw voertuig en het wegdek. Banden moeten het gewicht van uw voertuig dragen, sturen, krachten overbrengen en remkracht uitvoeren, grip op het wegdek garanderen en de ophanging van uw voertuig ondersteunen Bandengrip is de mate waarin de wielen zich aan het wegdek hechten zonder uit te glijden of te slippen. Onvoldoende bandenspanning, versleten of harde banden (meer dan 5 jaar oud) reduceren de stabiliteit in bochten waardoor de risico's oplopen, vooral bij een nat wegdek en bij het remmen.

Wrijving en dus grip op het contactvlak tussen band en wegdek beïnvloeden:

 • remweg bij het remmen;
 • wegligging bij bochten;
 • stabiliteit van het voertuig;
 • reactie van het voertuig bij noodsituaties;
 • stuurgevoeligheid;
 • veiligheid in alle rijomstandigheden.
Contact opnemen met de dealer voor:
Afspraak Offerte Informatie

Inzicht in de basisprincipes van het bandontwerp draagt ​​bij aan uw veiligheid in alle omstandigheden. Banden zijn niet gemaakt van rubber alleen. Ze hebben een vrij complexe interne structuur.

 • Loopvlak: dit is het oppervlak waarmee de band in contact komt met het wegdek. Het loopvlak moet bestand zijn tegen slijtage ​​en de binnenkant van de band beschermen. Het is gemaakt van rubber en is voorzien van een profiel dat varieert naargelang het type band.
 • Wangen: de zijwanden of wangen beschermen de interne structuur tegen zijdelingse botsing en aantasting door weersinvloeden; ze zijn gemarkeerd met nuttige informatie over bandenmaat, benaming loopvlakprofiel, naam van de fabrikant, datum van fabricage, enz.
 • Hiel: dit is een rubber beklede ring met dezelfde vorm als de velg, die is ontworpen om het slippen de band op het wiel te voorkomen.
 • Bandsterkte: dit is de structuur die de vorm van de band bepaalt. De bandsterkte wordt bepaald door het aantal ingebouwde overlappende koordlagen die de vereiste flexibiliteit kunnen garanderen, maar die ook alle vrijkomende krachten kunnen opvangen, zoals bij het rijden, remmen en de bandenspanning. Radiaalbanden zijn banden met haaks op elkaar liggende koordlagen op het loopvlak van de band.
 • Gordel: dit zijn stalen of nylon snaren die tussen de karkasomslag en onder het loopvlak lopen voor extra stugheid, stabiliteit en een betere weerstand tegen botsing en penetratie.
 • Voering: dit deel is meestal uit rubber vervaardigd en loopt tussen de hiel en de wang; de voering biedt een geleidelijke overgang tussen de harde hielzone en de flexibele wangen.
 • Binnenlaag: deze rubberlaag in tubeless banden houdt de band luchtdicht.
 • Hieldraden: dit zijn draden die door de hiel lopen om te voorkomen dat de hiel uit de zitting op de velg komt.

Bandontwerpen verschillen afhankelijk van het seizoen waarvoor zij zijn bestemd. Er zijn drie voornaamste bandensoorten, met name:

ZomerbandenOntdek

WinterbandenOntdek

VierseizoenenbandenOntdek

De Europese Unie heeft een nieuwe, verplichte etikettering van banden geïntroduceerd om de verspreiding van duidelijke en betrouwbare informatie te verzekeren m.b.t.:

 • energie-efficiëntie;
 • grip op nat;
 • bandengeluid.

Vanaf november 2012 moeten alle nieuw verkochte banden in de Europese Unie worden voorzien van de informatie die nodig is om de prestaties ervan te evalueren.

Verordening EG/1222/2009 bepaalt diverse prestatieklassen voor:

 • rolweerstand;
 • grip op nat;
 • rolgeluidemissies.
tires_cee_lables_image

ROLWEERSTANDOntdek

Grip op natOntdek

GeluidsniveauOntdek

Wist u dat?

Markeringen en maten

Markeringen en maten

De markeringen op zijkanten van de band geven de specifieke kenmerken van de banden aan. Deze informatie is van groot belang want elk voertuig mag alleen worden voorzien van banden van het formaat en het type zoals aangegeven in het instructieboek.

Elk nummer op de band staat voor een specifieke fysieke eigenschap. Bijvoorbeeld, in het instructieboekje kunnen banden worden opgegeven van formaat 215 65 R 16 95H waarbij:

 • 215 is de breedte van het loopvlak van de band in millimeter.
 • 65 is de hoogte/breedte verhouding.
 • R is de opstelling van de lagen. In dit geval betreft het een radiaalband.
 • 16 is de diameter van de band in millimeter.
 • 95 is het draagvermogen, een cijferwaarde die de maximale belasting van de band aangeeft ​​bij de door de fabrikant aangegeven snelheid (zie snelheidscodering).
 • H is de snelheidscodering, een waarde die de maximaal toegestane snelheid voor de band aangeeft bij het door de fabrikant aangegeven draagvermogen.
De productiedatum (DOT) wordt ook aangegeven op de zijkant van de band. De week en het jaar van de productie zijn vastgelegd in de vorm van een viercijferige code. Bijvoorbeeld, de code 4712 staat voor een band geproduceerd in week 47 van het jaar 2012.

Rijgedrag bij aquaplaning

Rijgedrag bij aquaplaning

Aquaplaning is een van de grootste risico's bij het rijden op natte wegen. Wanneer een voertuig slipt als gevolg van aquaplaning, beginnen de banden op een waterkussen te glijden, waardoor onmiddellijk contact wordt verloren met het onderliggende asfalt. Aquaplaning is een gevaarlijk verschijnsel dat meestal wordt veroorzaakt door het rijden bij hoge snelheid over een zeer nat wegdek of een asfaltoppervlak met waterplassen. Onder deze omstandigheden kunnen de groeven in het loopvlak het overtollige water niet meer van onder de band afvoeren, waardoor zich een waterkussen vormt en de band begint te zweven op het wateroppervlak. In de meeste gevallen kan aquaplaning worden vermeden met een voorzichtige rijstijl en goede banden met de juiste bandenspanning, aangezien loopvlakprofielen zijn ontworpen om grote hoeveelheden water af te voeren voor een optimaal behoud van de grip. Als uw voertuig slipt als gevolg van aquaplaning, is remmen nuttelooswant uw banden hebben geen goed contact met het wegdek meer. Remmen kan zelfs leiden tot bruusk uitwijken van het voertuig zodra de eerste band terug grip krijgt, waardoor u de controle over het voertuig verliest.

Het beste is om gewoon het stuur stevig vast te houden zodat u klaar bent voor het moment waarop de banden terug grip op het wegdek krijgen, en u controle op de rijrichting behoudt zolang de aquaplaning aanhoudt. Minder ook geleidelijk de druk op het gaspedaal, want het motortoerental zal snel zijn toegenomen zodra de wielen zijn beginnen zweven.

De juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning

Een te lage bandenspanning is niet alleen onveilig, maar verhoogt ook het brandstofverbruik. Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand, waardoor meer energie voor de draaibeweging is vereist en dus hogere brandstofkosten tot gevolg heeft. Na montage op de wielen verliezen banden na verloop van tijd hun oorspronkelijke bandenspanning. Daarom is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren en de in het instructieboek van uw auto aangegeven waarden na te leven. Met de juiste bandenspanning kunt u de brandstofkosten tot 5%* drukken.

* Bron: U.S. Environmental Protection Agency (EPA)

Lancia tips

Onvoldoende bandenspanning, versleten of harde banden (meer dan 5 jaar oud) reduceren de stabiliteit in bochten waardoor de risico's oplopen, vooral bij een nat wegdek en bij het remmen. Volg de instructies m.b.t. de bandenmaat op die zijn aangegeven in het instructieboek van uw voertuig. Het monteren van andere bandenmaten dan aangegeven op het inschrijvingsbewijs van uw voertuig is ten strengste verboden. Het niet is toegestaan ​​om banden te monteren met een lagere snelheidscodering dan die van de originele banden, het is daarentegen wel toegestaan ​​om banden te monteren met een hogere snelheidscodering. U mag uw voertuig ook voorzien van winterbanden waarvan de snelheidscodering één klasse (letter) lager is dan die van de zomerbanden geschikt voor dit voertuig. Door de juiste bandenspanning te behouden, kunt u de brandstofkosten tot 5%* drukken. Correcte bandenspanning en het gebruik van banden die geschikt zijn voor het seizoen leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en de levensduur van de banden. Laat uw banden regelmatig controleren door een erkend Lancia servicecentrum. In deze centra kunt u uw banden indien nodig ook laten verwisselen. Hun gespecialiseerd personeel kan u ook raad geven over de voor u meest geschikte banden.

* Bron: U.S. Environmental Protection Agency (EPA)

tires_advices_image

Zelfdiagnose

Het is een goede gewoonte om uw bandenspanning regelmatig te controleren. De juiste bandenspanning is aangegeven in het instructieboek van uw voertuig.

Profieldiepte

De profieldiepte varieert naargelang het type band, maar de minimale waarde wordt door de wet voorgeschreven. De profieldiepte moet minimaal 1,6 millimeter zijn over het hele loopvlak van de band. Deze diepte kan gemakkelijk worden gemeten met een 2€ munt. Wanneer de profieldiepte van het loopvlak dieper is dan de buitenrand van de munt, dan is het veilig over de grens van 1,6 mm.

Bandtoestand

Kerven en scheuren in de wangen van een band kunnen gevaarlijk zijn, vooral als ze doordringen tot de onderliggende lagen van de structuur. Vervang de band onmiddellijk als u dit soort schade aantreft.

Velg

Deuken in de velgen kunnen stuurtrillingen veroorzaken en kunnen zelfs leiden tot het loskomen van de band op de velg.